Van werk naar werk??….

Bij de laatste aangekondigde grote ontslaggolf (Achmea) werd het ook weer gezegd: ‘Onze werknemers zijn uitstekend opgeleid, dus ze vinden straks zo weer een baan’.
Eerlijk gezegd gaan mijn haren recht overeind staan bij zo’n uitspraak. Het getuigt van weinig meegevoel met de werknemers die met ontslag bedreigd worden en van onvoldoende of geen enkel inzicht in de arbeidsmarkt.

Het lijkt misschien een aardige ‘troostende’ opmerking, maar hij gaat voorbij aan de realiteit. Ontslag is voor de meeste mensen een traumatisch gebeuren. Je zekerheden worden onder je weggeslagen, je wordt ‘afgedankt’, je bent niet goed genoeg en de toekomst is een zwart gat. Dat zijn vaak de gevoelens van mensen die het overkomt. Gemakkelijk een andere baan? Ze weten wel beter, om hen heen zijn er veel meer mensen werkloos en die solliciteren zich suf. Zeker in het begin ervaren mensen het zo.
We kunnen wel roepen dat het nieuwe kansen met zich meebrengt en dat ze nu kunnen ontdekken wat ze echt willen…, maar ook dat zijn in het begin ‘doekjes voor het bloeden’.

In onze Nieuwsbrief (nr. 16-2) verwoord ik dat zo:
Onze ervaring is dat – welke oorzaak er ook ten grondslag ligt aan een traject gericht op afscheid van werkgever of functie – veel frustratie, verdriet, schuldgevoel en soms woede bij de cliënt aanwezig is. Dat veeg je niet zo maar van tafel, en het frustreert ook de mogelijkheid om met een open blik naar de toekomst te kijken. Er is dus tijd nodig om één en ander te verwerken vòòr er gericht naar een functie gezocht kan worden. En dan de vragen die opkomen betreffende het functioneren: wil ik dit soort werk nog wel, in deze setting en met deze intensiteit? Ook daar moet een antwoord op komen. En last but not least: ìs er wel werk voor mij??

Gerichte aandacht en een goede begeleiding zijn van groot belang bij ontslagzaken. Een ‘zak geld’ is misschien als pleister op de wond in het begin even leuk, maar de harde werkelijkheid komt vaak al snel om de hoek kijken. Thuiszitten is voor de meeste mensen nìet leuk en vrijwilligerswerk als levensinvulling is voor velen op de lange duur ook niet dat wat ze verwacht hadden van hun werkzame bestaan.
Zeker nu betekent het dat er vooral veel TIJD nodig is voor de begeleiding. Tijd voor verwerking, tijd voor ‘herpakken’ en jezelf weer terug te vinden, tijd voor ontdekken waar de grootste kracht ligt, tijd voor onderzoeken waar kansen zijn op de arbeidsmarkt, tijd om (soms via vrijwilligerswerk) uit te proberen of een overstap naar ander werk zinvol is.
En tijdens dat hele proces iemand die je moed inspreekt, nieuwe inzichten aanreikt, je net dat duwtje geeft dat nodig is om toch die stap te zetten en je weer opvangt als het soms mislukt, iemand die luistert en advies geeft.
‘Gewoon’ goede begeleiding waar je op kunt bouwen en vertrouwen!

Annelies Brons-Stuip
0318 439 670
abrons@apmgroep.nl
@anneliesbrons

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s